Griekenland

Griekenland en vliegen.

We vliegen eerst naar Athene, daar overstappen en naar Thessaloniki, het was heel leuk en goed te doen met de rolstoel, maar het vliegen is in de rolstoel echt een verademing, zo makkelijk als het gaat. Je checkt in bij de balie, je krijgt je instap(rol) bewijs. Dan ga je door de douane waarna je nog wat kan drinken of leuke dingen kopen, dan naar de gate waar het vliegtuig staat, je komt weer bij de douane, daar word je dan opgevangen door 1 of 2 helpers van de maatschappij, die gaan je voor naar het vliegtuig, je moet dan overstappen op een smaller rolstoeltje die tussen het gangpad door kan in het vliegtuig, heel smal, dan moet je nog een transfer maken op je stoel. Dit is nog een beetje lastig omdat de armleuningen niet omhoog kunnen, hier zou je eigenlijk een plankje voor moeten meenemen ofzo, maar daarna gaat het vanzelf.
Thessaloniki is redelijk vlak en goed te doen, wel veel smog en een drukke stad met veel autolawaai.

Zomer – Met een dwarslaesie door Griekenland met de bus.
12-okt 2005 gaan we van huis met de bus, het is lekker weer om weg te gaan, grijs, dus we hebben de goeie moed erin. s’middags om een uur of 2 rijden we weg en rijden tot Koblenz waar we de bus op een parkeer plaats zetten en gaan slapen. We hebben in de bus een keukentje getimmerd en 2 bedden met daaronder een ruimte voor de kleren de watertank en wat we nog meer nodig hebben, o.a. m’n clickon wheeler.

Ancona

De volgende dag rijden door tot in Ancona aan de oost kust van Italie, slapen daar op de haven waar alle ferrie boten aanliggen. De volgende dag kopen we bij een loket een kaartje voor de boot naar Patraz in de Peloponesos. De boot vertrekt om 18uur en sávonds gaan we eerst de boot een beetje verkennen, het zijn grote cruise schepen waar je rustig in kunt verdwalen, ook om van het auto dek af te komen naar boven is nog niet zo makkelijk met de rolstoel, de veerboot je moet nl 1 hele grote drempel over en dat vergt een beetje trekwerk enzo, maar we komen er, boven gekomen met de lift heb je daar mooie bars en restaurants. Om een uur of 11 gaan we slapen en de volgende dag om 14uur zijn we er. Het Griekse avontuur gaat beginnen.
Eerst gaan we Patraz verkennen, een vrij grote drukke stad maar aan het water en we slapen in de bus op het strand.

16-10 Eerst op het strandje gebleven en lekker gezwommen, daarna langs de kust verder gereden richting het zuiden. We willen eerst naar Olympus. Maar elke dag pakken we een ander strandje en weer een ander dorpje, schitterend. Hele stille strandjes om deze tijd van het jaar, ook vandaag een idelisch plekje alleen voor ons, heel klein met rondom rotsen en prachtig water en uitzicht. tussen de rotsen Ook de mensen zijn heel aardig en overal zijn de terrasjes nog open en kun je heerlijk eten. Om een uurtje of 5 zijn we naar Olypia gereden langs Pyros, die dorpjes zijn wel heel anders dan bij ons, ook wel druk. Buiten Olympia heb je dan de archeologische site, in het dorpje hebben we savonds gegeten een leuk toeristen dorpje met allerlei souvenirshops e.d. De auto hadden we achter het dorp gezet in een rustig straatje aan weilanden grenzend.
22-10 Lekker geslapen, Na het ontbijt naar de ruines van Zeus, we hebben daar 2uur rond gewandeld tussen de oude van 700 v/Chr. Brokken uitgehakte stukken hardsteen. tussen de pilaren Ondanks het late seizoen toch nog wel druk met toeristen, veel bussen. Maar met de rolstoel heel goed te doen, je kunt er heel lekker doorheen rollen tussen alles door.
Daarna weer naar de kust en bij Katakolo aan het strand gegeten en met de bus aan het strand gestaan en weer gezwommen, wel heel mooi dat strand, je kunt er het hele eind met de auto op rijden en je auto 1 meter van de zee afzetten. Toen met heel veel omwegen door kleine gehuchtjes en straatjes waar je op doodloopt en dan moet je helaas het hele eind weer terug, gelukkig reden een paar jongens op een brommer ons voor.
23-10 We werden wakker door schoten, hagel, we hoorden de hageltjes op het dak van de bus vallen. Maar het was al weer 8uur dus dat kon wel, eerst maar een nog leuker plekkie zoeken waar je ook kunt zwemmen. We kwamen in Zapharo, daar inkopen gedaan en koffie gedronken. Leuk stadje maar je gelooft niet wat een ongeregeld zooitje het is, alles staat buiten op een hoop, bv bij de supermarkt staan de dozen wisky open gescheurd gewoon buiten om nog naar binnen gehaald te worden maar dat duurt de hele dag geloof ik. Onderweg door een gehuchtje reed er een auto met aanhanger vol met aubergines voor ons, An zegt tegen me dat is lekker als er nu 1 afvalt dan is ie voor ons, je gelooft het niet, op dat moment gaat de klep van de aanhanger open door een kuil in de weg en dr rollen zo’n 100 aubergines voor ons uit. Over voorziening gesproken. Dus An gelijk die mannen even helpen om alles er weer in te krijgen, inmiddels waren ook alle kinders en moekes uit het dorp aangesneld, die berichtgeving gaat heel snel, maar An kwam met niks terug en die vrouwtjes gingen met hun schorten vol weer terug. Misschien wel beter. Daarna richting Pilos waar een castle op een eilandje zou staan van ene Nestor, maar niet kunnen vinden door de mooie wegwijzers.

24-10 Weer heerlijk geslapen, doodstil alleen het geklots van water. alleen in Greece Toen een nog mooier plekje opgezocht in de middle of knowhere, maar wel aan het water, heerlijk gezwommen. Om 2uur ging het betrekken en zijn we naar Pilos gegaan, daar heerlijk gegeten meest griekse salade aan de baai. Toen naar Methoni en richting Koroni, dit is echt een schitterend gebied, hele leuke plekjes en alles staat te koop of te huur, ook hier kun je over het strand rijden met de auto. Sávonds aangekomen in Kalamata en even door het centrum gereden, heel drukke stad met ook een koopavond op donderdag wel gezellig, ook weer aan de haven geslapen.

25-10 Eerst nog even door het centrum gereden en zijn bij een parkje gekomen waar een heleboel heel oude locomotieven stonden met wagons, zeker wel een stuk of 8 echt schitterend. Daarna de stad uit weer langs de kust maar aan de schaduw kant omdat je achter de bergen rijdt voordat de zon eroverheen komt. Dit stuk weinig strandjes alle dorpjes zijn op de rotsen gedrapeerd, bij Nikolaos hebben we s’middags aan het haventje gestaan, heerlijk weer en leuke dorpjes met leuke terrasjes. Verder langs de kust ging niet meer en dan kom je in mani binnen maar dat hebben we niet gedaan en zijn via een heel mooie baai bij Areopoli naar de andere kant gereden, inmiddels alweer donker geworden aangekomen in Mavrovouni. Nou dit was werkelijk een mooi plekje ook weer langs het strand rijden, de bus neergezet en hebben een restaurantje opgezocht. Heerlijk gegeten ook vis, maar er zat een heel aardig stel vanuit Berlijn. Nou hier hebben we de hele avond mee gepraat en wijn gedronken, later kwam er nog een jonger stel bij uit Wenen, dus heel gezellig, ondertussen iepen de Grieken wat heen en weer voor de wijn en de bier. Maar de serveerster ging ook masseren eerst de vrouw uit Berlijn en daarna ons, ja dat doen ze dan toch even tussen door. Leuk hoor.

strandje 26-10 Zijn we hier blijven staan en heerlijk gezwommen in fantastisch mooi helder water, ja dit plekje is echt een aanrader. Wel moet je met je kont door het zand want met de rolstoel ging het vrij zwaar, maar het ging ik denk een meter of 30. Ook hoorden we van de Duitsers dat je heel makkelijk en niet duur van eiland naar eiland kunt hoppen en hiervandaan ook naar Kreta en daarvandaan dan ook weer naar Rhodos en Cyprus dus dat willen we dan ook wel weer een keertje gaan doen, lijkt me ook wel een uitdaging. Zeker in dit jaargetijde is het een aanrader. Savonds weer in dat restaurantje maar dit keer gingen we met het stel uit Wenen Thomas en Inge verder op de Ouzo, ook wel leuk voor de verandering, voor ons was het de 1e keer, hun waren hier al een paar honderd keer geweest, ook vanwege zijn werk. Dus toen was het nog 1uur s’nachts dat we naar bed gingen.

strandje 2 27-10 Weer heerlijk op het strand blijven staan en gelijk fantastisch gezwommen. Op het strand naast ons ging een parapant de lucht in met zo’n rug motor, heel fraai. Om 1300uur zijn we weer vertrokken, maar eerst nog even langs de Berlijners want hij had wel een mooi apartementje voor ons, dus daar even gekeken en een kaartje gehaald en afscheid genomen. sparti Toen richting Sparti en Mistras de bergen in. Sparti is niet veel maar Mistras daar heb je een heel oud dorp boven in de bergen wat eens in 1270 door de Franken gesticht is. Dus oude ruines tegen de bergwand op met ook een paar kerken, maar helaas allemaal trapjes dus meer voor de lopers maar de omgeving en het uitzicht is fantastisch mede omdat je ook helemaal naar boven kunt rijden en uitkijken over de het dal waar je dan Sparti ziet liggen. Hierna weer richting kust maar dan weer naar de oostkant naar Monemvasia een soort Gribraltar maar het laatste stuk door de bergen weer in het donker gereden, helaas wordt het zo snel donker dat is wel een nadeel van deze tijd van het jaar. Maar het weegt wel op tegen de nadelen, we werden overspoeld met smsjes dat het stormde in NL en dat er een dak bij Joost een vriend vanaf was gevlogen.

28-10 Smorgens na de koffie eerst het oude Monemvasia bekeken, ik ben tot het 2e heuveltje in het stadje gekomen. Eerst omhoog het eilandje op en daarna een oud stadsmuurtje door en daarna in de nauwe klinker straatjes omhoog, niet te doen natuurlijk, maar we hebben wel daar op een leuk terrasje een heerlijke verse sinassap in het zonnetje kunnen drinken. Daarna heeft An me nog even omhoog geholpen en ben ik terug gegaan en is An alleen het stadje in geweest, was natuurlijk fantastisch met mooie doorkijkjes en kerkjes. Ik heb toen het dorpje aan de andere kant van het water bekeken en daar een heel pittoresk strandje ontdekt, helemaal alleen, klein en wel met de rolstoel te doen met wat duw werk. terras2 Dus daar hebben we smiddags gezeten tot 4uur en hebben toen een salade in het dorpje aan het haventje gegeten, ook heel pittoresk, onvoorstelbaar als je daar dan zit in de hete zon en je realiseert je dat het thuis stormt en koud is. Daarna ging de zon achter de bergen en hebben we besloten om de zon maar achterna te gaan naar Neapoli een stadje aan de andere kant van de bergen. Dit is een hele mooie rit geworden door de hoge bergen, af en toe door smalle dorpjes die om de weg heen zijn gebouwd en daardoor ook de weg heel smal en heel slecht maken. Je vraagt je af hoe die vrachtwagens dat doen.

29-10 Vannacht een keer verkast om 7uur smorgens 5uur nl tijd, omdat het behoorlijk begon te waaien, dus hebben we de bus in het dorp in regen bak gezet. Eerst boodschappen gedaan en daarna richting Leonidio maar onderweg 2x een heel leuk strandje gepakt en gezwommen. in water Maar daarna ging het door de bergen en dat viel niet mee de wegen zijn echt slecht en in de dorpjes wordt het helemaal slecht en vaak moet je dan maar raden welke kant je uit moet of vragen maar vaak verstaan ze niks en wij ook geen Grieks. Op een gegeven moment moesten we van het ene dorp naar het andere en dat was alleen maar een karrespoor en dan door die bergen van 2000/3000meter boven in was het 5 graden. Maar ik moet zeggen petje af voor Anneke die is in dat soort situaties toch altijd wel krachtig en behulpzaam met af en toe een zucht en een kreet van angst. Maar we kwamen weer in het donker bij de kust aan, toch weer te laat weggegaan smiddags. Maar dat doen we niet meer, het leek wel een terrein wagen, gelukkig had het niet geregend anders hadden we er niet door gekomen. De Grieken zijn wel heel betrouwbare mensen en ook heel aardig en behulpzaam maar met een rolstoel weten ze geen raad dan draaien ze vaak hun hoofd om, wel vinden ze het mooi als je aan het sporten bent, dan zwaaien en toeteren ze. overal Onderweg staan langs de weg van die heilige huisjes, kleine kistjes van glas en de 1 nog mooier dan de ander, en er staat dan van alles in zoals een flesje cola met olie en lucifers of een glas erin. En savonds loopt men er heen en steekt men ook een kaarsje aan, dit zijn dan behoorlijke wandelingen voor de oude vrouwtjes. Vaak staan ze dan ook nog op gevaarlijke plekken in de weg, het zal wel zijn voor de overledenen ofzo met z’n specifieke spulletjes er ook in. Maar we staan weer aan het water bij Poulithra.

30-10 Nou vandaag stonden we haast vast, eerst lekker aan het pitoreske haventje ontbijt gedaan, we hadden heerlijk geslapen het was een heerlijk rustig plekje. Hierna zijn we weer verder gegaan langs de kust, want An wil niet meer door de bergen, het zal wel mee vallen denk ik want ze zit alweer de volgende baai2 route te plannen, maar we gingen naar Plaka je hebt hier een prachtig grindstrand en een heel leuk haventje, maar we wilden weer alleen staan en reden teveel door sinaasappelgaarden en toen weer naar het strand maar daar stonden we ineens vast in de kiezels, gelukkig dat Anneke het grind weg kon krijgen en de banden half leeg laten lopen, toen konden we weer weg komen gelukkig, wel een boel stress maar dat is in de zon minder erg dan in de regen. Zijn toen om uit te blazen naar dat mooie plekje aan de haven gegaan en hebben daar koffie en verse sinaasappelsap gedronken. Ook s’middags hebben we er heerlijk gegeten met uitzicht op de bergen en de bootjes. tussendoor heerlijk gezwommen. Op deze plek kun je ook heerlijk camperen, er stonden er een aantal. De Grieken zijn wel heerlijk ongecompliceerd, gooien alle huisvuil en wat je maar kunt bedenken langs de kant van de weg. Daarna zijn we naar Leonidi gereden hier was niet veel toen langs de kust weg naar Tiros, ook heel schattig, hier zijn we blijven staan aan het haventje, overal kun je zo ook met de rolstoel het water in.

31-10 eerst naar een plekje op het strand gereden waar we geontbijt hebben. Toen verder langs de kus t die erg mooi is, erg hoog en rotsachtig, naar een plekje onder Andreos, heerlijk gezwommen. S’middags gegeten aan het haventje van Tilthea, het was heerlijk ook omdat we tot 515uur de zon hadden. Daarna zijn we via Astros waar je ook een mooie camperplek hebt en Argos naar antiek Nemea gegaan daar willen we nog wat oudheid bekijken. Langs de wegen staan overal bordjes met kamer te huur, dus ik denk dat het zomers wel druk is maar nu zie je echt niemand.

1-11 We hebben de zuilen en de opgravingen en het badhuis bekeken, daarna naar het stadion, waar vroeger de sporters hun prestaties toonden. Heel opmerkelijk is dat ze toen al zo slim waren om dit soort dingen te maken met riool en water aanvoer. tussen pilar Daarna naar een ander plaatsje Mycene, ook een berg met veel muren en hele aparte koepelgraven, imposant. Toen naar Nafpilo, je hebt overal wel heel hoge stoepen met hier en daar een opritje maar meestal moest ik over de weg en soms moest ik er toch opgetild worden, helaas. Toen naar het strand en om 4uur het leuke plaatsje in en gegeten aan de haven met zonsondergang. Sávonds gewinkeld door de leuke pitoreske straatjes, daarna naar boven bij het fort gestaan en uitgekeken over de omgeving en weer naar beneden en hebben toen aan de haven geslapen.

2-11 smorgens erg rumoerig aan de haven met vrachtwagens enzo. Eerst boodschappen gedaan en daarna aan de haven geontbijt. Anneke ging hierna alle trappen op naar het Palamidi Castle wat boven op een berg ligt en gebouwd is in 1714 en waar je dan een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. Ik ben met de bus naar boven gereden en met de clickon het castle ingegaan en gewacht op An. Maar ze was er al snel, volgens mij heeft ze iets van een berggeit. Hierna zijn we koffie gaan drinken op de top, hierna weer inkopen gaan doen o.a. snorkels en brillen en een strandje opgezocht waar we ze uitgeprobeerd hebben. Nou er zwemmen hele mooie visjes in die baaien, schitterend. daarna zijn we weer langs de kust naar beneden getrokken, o.a. Tolo bekeken maar dat is niet veel, alleen maar strand en hotels. Dus weer verder en in Iria neergezet om de avond in te gaan.

3-11 eerst de bergen in en heerlijk hoog met uitzicht op de bergen en de zee geontbijt, maar je verbaasd je over die Grieken ze gooien alles langs de weg neer, zelfs hoog in de bergen waar wij stonden lagen kozijnen en nachtkastjes langs de kant. Nou groeit het wel snel daar dus je ziet er op een gegeven moment niks meer van. Maar het is wel raar als je dan op zo’n belt zit en je moet iets kwijt, mag je het dan er gewoon bij gooien of moet je het netjes weer meenemen? En als je dat doet moet je dan ook de rest niet even meenemen? Maarja wij hebben alles wat er al lag maar laten liggen. baai3 Daarna weer door de bergen verder en dan op een gegeven moment zie je de zee weer, wat een fantastisch gezicht, beneden van die strandjes en huisjes en eilanden verder weg en een blak water. Dat blakke water is ook wel speciaal, het lijkt wel een groot meer of een vijver zo blak, we hebben nog maar weinig golven gezien. Daarom doen die vleugelboten het hier zo goed denk ik. Smiddag weer aan een leuk strandje gestaan en toen hebben we besloten om het eiland Poros op te gaan. Je rijdt Galatas binnen en dan zie je echt al die huisjes aan de andere kant van het water tegen die berg aan liggen, schitterend. Voor € 7,- konden we retour met de bus dus dat was niet te duur, gelijk de bus op een mooi strandje gezet. Waar we hebben gezwommen en gelezen. Even later kwam er een Griek voorbij, Michael die een praatje begon en niet meer ophield, we konden gelukkig engels praten. Na een uur vroeg ie of we een wijntje bij hem thuis wilden drinken, ja natuurlijk, dus wij mee eerst omhoog maar daarna volgde een trap en toen hield het op helaas, hij nog vragen gaat het echt niet. Maar geen nood hij zou de wijn wel halen en dan gingen we weer bij de bus zitten. Even later toen we alweer zaten belde z’n vriendin Sophia en die kwam er ook gezellig bij, dus toen hebben we tot 8 uur zitten bomen over van alles maar ook dat alles met de euro zo duur was geworden.

4-11 Zijn we eerst naar de monastrie geweest maar dat was niet spektaculair, daarna naar de tempel van Poseidon, helemaal boven op de berg met prachtige uitzichten, maar de tempel bestond uit wat oude brokstukken steen van voor Christus dus daar zijn we niet lang geweest, toen weer naar een klein strandje weer helemaal beneden. Maar daar kon ik het water niet in plus het zat er vol vliegen en het strandje lag echt bezaaid met rotzooi.aan zee Toen maar naar ons 1e strandje, prachtig, heerlijk gezwommen met de snorkel. Nou is dat net of je in een aquarium zwemt zo mooi met al die visjes naast en onder je, leuk hoor. Om 4uur begon het een beetje te betrekken en zijn we weer naar de andere kant gevaren met de pont en verder gereden door de bergen naar de onderkant van dat stuk naar Ermioni wat er ook best leuk uit ziet. Dat Ermioni is op een landtong gebouwd heel gezellig ook met allerlei terrasjes waar we weer lekker hebben gegeten, meestal een griekse salade en tjadstiki en vis met een liter wijn en dan zijn we €16,- voor z’n 2, dus dat valt wel mee. Bij de haven geslapen, in Griekenland kun je echt je bus overal neerzetten.

5-11 verder langs de kust getrokken naar Portocheli, ook wel een onthouder, mooie kiezel stranden voor de rolstoeler, vaak zijn die mooie ronde kiezels wat makkelijker dan zand, iniedergeval krijg je niet zoveel troep in de auto. Maar het weer was niet zo mooi dus zijn we na het zwemmen weer doorgereden door de bergen weer naar de oostkant naar Epidaurus. Echt een hele mooie weg met enorme bergen en dalen en prachtig uitgehakte wegen. En dan op een gegeven moment weer de zee, hoog vanuit de bergen, hier kun je mooi zien hoe de kustlijn loopt. Eerst naar het oude theater. Dit ligt schitterend tussen de bergen in en is zo’n 2500jr oud en nog steeds intakt. baai4 Er waren nog wat groepen, een franse en een amerikaanse, hier waren wat mensen die dus in dat oude theater gingen zingen, nou dit was wel even gaaf zeg, de koude rillingen lopen over je rug zo mooi als je stem klinkt zelfs helemaal bovenin. We waren de laatste die weggingen. Toen naar het kustplaatsje, dit is ook wel een must, een heel gezellig dorpje aan de zee met heel mooie strandjes ook voor de rolstoel, eigenlijk zijn er overal wel plekjes waar je met de rolstoel redelijk dicht bij het water kan komen. Heerlijk op een terrasje gegeten en weer aan de haven geslapen.

6-11 eerst overal heen gelopen en gerold toen ging het regenen en zijn we verder gereden richting Korinthe langs een mooie kustweg kom je dan aan bij het kanaal van Korinthe dit is een land engte waar ze een kanaal in hebben gegraven. Eerst onder Nero, maar in 1893 hebben ze het voltooid, er kan een aardige schuit doorheen het is 23m breed maar heel hoog dus als je erboven staat op een brug of zo kun je goed zien wat voor een werk ze er aan gehad hebben. korintie Daarna naar het oude Korinthe waar de profeet Paulus heeft rondgelopen, ook wel leuk als je in aanmerking neemt dat het al zo oud is, maar met de rolstoel is het een beetje moeilijk wel kun je in het museum waar alle beelden ed. staan. Nu bleef het maar regenen dus zijn we maar naar Athene gereden deze stad is al zo’n 7000jr bewoond. Het is zo’n 80km hiervandaan dus over de snelweg niet zo ver. we waren er om 430uur, wat een heksenketel met dat verkeer, zijn maar gelijk naar de haven van Pireas gereden en hebben de bus daar neergezet op de kade’s van de ferrie boten. Deze ferries zijn net bus diensten bij ons, je kunt echt voor weinig van het ene eiland naar het andere. In de stad wat gegeten. Maar de stoepen zijn niet leuk zo’n 25 cm hoog en heel weinig opritjes. Het leuke van Griekenland is ook wel dat er niet gebedeld wordt, ook de honden en katten die gewoon vrij rond lopen bedelen eigenlijk niet en zijn ook niet lastig. Ook hebben we heel weinig kleurlingen of negers gezien. In de stadjes en dorpen hebben vaak de winkeliers hun waren ook buiten liggen zonder dat het gepikt wordt.

7-11 Op weg naar de Akropolis, op zich gaat het wel zo door Athene je rijdt eigenlijk met de stroom mee en moet je wel de bordjes in de gaten houden, maar af en toe gaat het wel heel steil omhoog. Aangekomen bij de parking van de Akropolis wilde de lift van de bus niet meer, dus de leverancier gebeld, die wilde dat we langs kwamen, maar hij kon ons wel helpen gelukkig, dus konden we weer verder. Een beetje rondgereden langs de verschillende bogen e.d. maar helemaal boven op de Akropolis kun je met de rolstoel niet komen, allemaal trappen. Daarna nog door de stad gereden, we wilden richting Korinthe maar gingen eerst de verkeerde kant op, dus omgedraaid en weer door het centrum en richting Korinthe. Wel ging het steeds harder regenen en even buiten het centrum stonden er al flinke plassen op de weg van zo’n 20cm diep, ook op de grote weg gebeurde dit en dan dook een auto met volle vaart erin, nou de rest kun je raden er stond er al 1 tegen de vangrail met z’n neus de verkeerde kant op. Ook lopen die honden af en toe zo de straat op nou dan moet je ook remmen. S’avonds hoorden we op het nieuws dat er hagelstenen als tennisballen waren gevallen dus ik denk dat we net op tijd weg waren. Daar het niet veel weer was hebben we de hele dag verder gereden langs de kust naar Patras. De bus daar op de haven bij de ferries neergezet en zijn we de stad even ingegaan en hebben er ook gegeten. Toen we om een uur of 9 terugkwamen in de bus zagen we dat bak met mijn kleren midden in het pad stond. An vond het al zo raar, ze zegt ze zullen je pc toch niet gepikt hebben, want zo te zien zag het er uit dat er niet veel gepikt was, komt er ineens een hoofd onder m’n bed vandaan. Nou we stonden helemaal stijf van schrik, ik heb zelfs een klein gilletje van An gehoord maar voor de rest bleef het rustig moet ik zeggen. Nou die jongen van een jr of 30 kwam uit Irak en was geslagen of gemarteld door de politie en nu wilde hij met ons mee naar Italie onder mijn bed. Nou ja dat ging ons wel wat te ver jammer genoeg voor hem, dus we hebben gekeken of we alles nog hadden en hebben hem € 10 gegeven en gezegd dat ie wat meer engels moest leren maar dat ie niet meekon. Nou we hebben toen de auto op strandje 10km verderop neergezet en nog even een neut genomen om de schrik er uit te krijgen. Voor de rest wel lekker geslapen. bus aan water Nu hoorden we op het nieuws dat Bush steeds meer aanhang krijgt om Irak binnen te vallen, dus maar hopen dat die mensen daar het ooit beter gaan krijgen. Evengoed jammer dat je zo weinig voor zulke mensen kunt doen.

8-11 weer mooi weer, tot 3uur ons lekker weer laten verwarmen door de zon, jammergenoeg niet gezwommen. Toen naar de overkant, eerst naar Rio daar liggen een 10tal kleine ferries daar rij je op en je kunt € 11 betalen en 10min later sta je aan de overkant. Toen weer langs de kust naar Delphi en in Itea geslapen.

9-11 Prachtige rit door de bergen, helaas regende het ook toen we aankwamen in Delphi, ook het orakel deed het niet want de stroom was uit gevallen dus konden we ook de lift niet in om het museum te bekijken, wel wat pilaren enzo gezien maar alles heel hoog met heel veel trappen e.d. Door de bergen een binnendoor rit naar Nafpaktos, daar nog rondgelopen en wat gedronken aan het leuke haventje. Door naar Mesolongi. Ook een apart dorpje op een landtong, hier geslapen aan de haven.

10-11 eerst het dorp rond gelopen en een beetje gekeken hoe de grieken wonen en werken, maar dat is toch nog wel heel relaxt denken wij. Toen door naar Levkas en Levkada daarna naar Nitri en Vassiliki. Meer een eiland maar verbonden door een brug. Nog savonds buiten gegeten omdat het een hoge trap was maar het was toch al best heel koud, ook m’n incontinentie laat het een beetje af weten. Doordat het kouder is produceer ik meer urine en had ik toch weer een natte broek, 3 weken met 1 broek gedaan en het is even wat kouder en hopla. Ook als partner moet je toch wel heel wat slikken. Wat is echte liefde, de stank van die urine voor lief nemen, buiten eten in de kou omdat de ander niet naar binnen kan, je steeds uit de naad tillen omdat hij de stoep niet op kan. Ja je moet wel heel veel van iemand houden wil je dat allemaal voor lief nemen.

Wat doe je als er een Irakees onder je bed ligt? Gaan ook nog even over Patraz, zetten de bus bij de haven neer en gaan eten in de stad. We komen laat in de avond om een uur of 9 terug bij de haven en de bus. We laten de lift zakken en gaan de bus in. Het was een beetje raar omdat er dingen wat anders lagen dan toen we er uit gingen, en Anneke kijkt bij het bed omdat dat ook anders ligt. En ineens komt er een hoofd met zwart haar onder het bed uit. Nou ja…..we schrokken ons rot, we waren echt helemaal verlamd, ik was het al maar nu helemaal en Anneke ook. Afijn hij kwam onder het bed vandaan en begon zich te verontschuldigen en te praten in het Irakees en een beetje Engels, we begrepen dat hij heel graag met ons mee wilde naar Italie. Maarja, nadat we een beetje bij waren gekomen legden we uit dat dit echt niet kon, evengoed moesten we met de politie dreigen anders ging ie niet de bus uit, hij wilde echt mee.
Nouja…………daarna zijn we maar weer een andere plek op gaan zoeken om te slapen.

11-11 Prachtig weer, we zijn een klein stukkie verder gereden naar een strandje met prachtig uitzicht en heerlijk stil. Daarna langs de andere kant het eiland rond, een heel mooie rit naar het strandje van Katziki, nog even gezeten en toen naar Levkada, ook een heel leuk dorpje met heel veel winkeltjes, heerlijk gegeten en aan de haven bij het fort geslapen. schildpadspoor 12-11 Naar het strand bij Preveza, heerlijk gezwommen daarna naar Parca, ook weer een fantastische rit en ik heb al een leuk plekkie bij het strand gezien maar eerst gaan we nog uit eten. Het eten was ook aardig, weer een griekse salade maar met een heerlijk wijntje. Daarna naar het leuke plekkie gereden.

13-11 wakker worden met een zonnetje aan een palmenstrandje dat is toch wel iets een soort jongens droom van mij. Heb altijd al op een onbewoond eilandje met An willen zitten. Gelijk uit de auto en gekeken of ik ook nog kon zwemmen, maar dat was een beetje moeilijk, helaas kwam er bewolking aan dus zijn we eerst het dorpje nog wezen fotograferen en toen de zon weer ging schijnen hebben we weer het strandje opgezocht. Daarna zijn we de hele kust langs geweest op zoek naar leuke strandjes. Wel een heel mooie rit met overal mooie vergezichten over het water naar de eilanden en op de baaien. Zo zit je nog aan het water bij een haventje en even later zit je weer 500m hoog met uitzich op de baai waar je net zat. Ja Griekenland is heel mooi, vooral omdat het eigenlijk alleen maar bergen heeft. En ineens zagen we een baai met dorpje wat bekend voorkwam “Sivota” hier hebben we eens aangelegd met een zeilboot. Dat was een week zeilen met nog een stel, ook heel leuk. Maar dat was 2maandjes voor mn ongeluk dus al weer tijd terug. Wel een heel leuk dorpje. Daarna door de bergen verder naar nog een dorp aan een baai “plataria” en hier hebben we de bus neergezet voor de overnachting.

14-11 vandaag weer heerlijk weer, eerst naar Igouminitsa maar daar was het heel bewolkt toen weer terug naar het zuiden en voorbij Parca weer langs de kust aan het water maar geen zwemmen, we konden toch niet dicht genoeg bij het water komen helaas, of An zou heel erg moeten duwen. Aan het eind vande middag toch weer naar Igouminitsa en geboekt voor de overtocht, gekeken naar diverse boten maar de boot waar we in de bus konden blijven slapen was van de Anek lines en die ging om 11uur sávonds. Eerst maar lekker giros gegeten buiten in het dorpje en daarna maar wachten op de boot. Onvoorstelbaar zoals zo’n groot schip in die haven ronddraait en aanlegt, volgens mij gaat het met de computer, en daarna het lossen en inschepen dat is in een half uurtje gebeurt. Aan boord zijn we gaan slapen, moesten wel nog wennen aan het steeds heen en weer gaan van de bus maar toch lekker geslapen.

15-11 Na het opstaan naar boven, aan dek en in de lunchroom koffie gedronken, schitterend zoals zo’n schip gemaakt is je kunt echt overal zitten, maar het zonnetje kwam ook dus we hebben nog een tijd aan dek gezeten. aangekomen in Ancona om 14uur zijn we nog naar de krijtrotsen gegaan iets zuidelijker maar dan krijgje wel weer te maken met het Italiaanse bouwen e.d. zoveel anders dan in Griekenland. Heelveel stress gelijk in Italie, zoveel drukker en alles volgebouwd ook aan het strand alles volgebouwd, je kunt nergens echt aan het strand komen met je auto, je kunt zelfs ternauwernood de zee zien. Maarja toen zijn we maar weer verder gereden. We dachten om een leuk plaatsje in het binnenland te bekijken “jesi”maar het was zo druk en moeilijk te vinden dat we zijn er maar van afgestapt en zijn weer naar de kust gereden maar ook dat viel niet mee. Ook alles dicht gebouwd maar uiteindelijk hebben we in Pesaro een leuk plekje gevonden en ook een hele leuke pizaria, heerlijk gegeten.

muur 16-11 Heerlijk geslapen en naar Ravenna gereden daar nog het piazza di Popola bekeken toevallig hadden ze ook een heel leuk marktje maar helaas ging het regenen en zijn we door gegaan naar Ferrara. Nou deze stad is zeker de moeite waard om een bekeken te worden, een prachtig kasteel of burcht met slotgracht en heel veel oude gebouwen. Daar is Italie dan wel weer mooier door, al die mooie oude steden, heel gezellig en prachtig oud maar ook goed bijgehouden. Ook hier weer een heerlijk pizza tentje opgezocht. De wijn is hier nog niet duur soms maar € 4 voor een ltr.

17-11 Naar Verona. Hier is An al eens met een paar vriendinnen geweest om de opera te beluisteren in de arena. Deze stad is de moeite waard. Heel veel oude gebouwen en pleinen echt geweldig. Helaas ging het ook hier regenen. Dus dan weer verder naar het lago di Garda. Dit is 1 van de mooiste meren van Italie denk ik, prachtig.

Maar hierna ging het weer huiswaarts, nog een prachtige rit door Zwitserland enzo maar het weer werd steeds kouder. Volgend jaar willen we toch ook eens oversteken naar Kreta.

 

Ik zit ook op social media,

volg mij hier!