Vitamine C

Hoe oud kun je worden met een dwarslaesie?

Heel oud, ofwel net zo oud als valide mensen, alleen zul je er meer voor moeten doen en meer beperkingen kennen om gezond te blijven.

Hoe blijf je zo lang mogelijk gezond met een dwarslaesie?

Iedereen moet het natuurlijk voorzichzelf zo goed mogelijk proberen in te vullen. Maar er zijn wel enkele dingen die heel erg meehelpen, o.a. zo weinig mogelijk of het liefst geen medicijnen, ook geen spierverslappers.
Veel bewegen, hierdoor blijft het bloed e.d. goed circuleren. Veel buitenlucht, hierdoor komt er genoeg zuurstof in je bloed.
Veel groente en fruit, voor de opname van vitaminen, waardoor het bloed weer beter het lichaam in stand kan houden.
Kontakt met de natuur heeft ook een positief effect op het lichaam. Veel water drinken, min. 1,5ltr/dg. voor de blaas maar ook om alle vuile stoffen goed af te voeren. Extra vitaminen, om het lichaam maar ook de huid sterker te maken, hierdoor kan het lichaam beter weerstand opbouwen tegen vervelende bacterieen.

Wat doet b.v. vitamine-c in ons lichaam?

Het is heel effectief tegen blaas ontstekingen. Het verzorgt enorm veel biochemische processen. Volgens de grote onderzoeker van vitamine C, Prof. Linus Pauling. Tweemaal Nobelprijswinnaar, eenmaal voor de chemie en eenmaal voor de vrede, ontdekte b.v. dat er maar 15% vit. C via de urine het lichaam uitgaat, en dit is weer goed voor de zuurgraad van de urine en de overige 85% gebruikt het lichaam. Zelf gebruikte de Prof. iedere dag 10 gram vit.C, 25000 IE vit.A, 800 IE vit.E, een B-complex en een multivitamine-mineraal. Pauling is 94 jaar geworden (werkte tot het eind van zijn leven),zijn zoon (de al jaren gepensioneerde psychiater Linus jr.) heeft nu zijn werk voortgezet. Ook schreef hij het boek “how to live longer and feel better”
Een gram vit. C staat gelijk aan 40 sinaasappels.
Het is van natuurlijke bron. D.w.z. vroeger werd de vit.C gesynthetiseerd uit sorbitol. Via een ingewikkeld proces waarbij ook zoutzuur gebruikt werd verkreeg men zo uiteindelijk vitamine C. Men dacht altijd dat het niet anders kon. Maar nu kunnen ze de vit C ook extraheren uit rozenbottels en rietsuiker. Dat wordt op zo’n -70 graden Celsius gedaan. Deze natuurlijke C is dan ook effectiever dan de andere C.

De hoeveelheid vitamine C die wij dagelijks nodig hebben is zo hoog dat deze niet optimaal in een multi-preparaat te verwerken is, daar dit anders ten koste zou gaan van de andere belangrijke stoffen in een multivitamien. Maar ook zit het niet in ons hedendaagse voedsel. In een druif bijvoorbeeld vormt het vruchtvlees de hulpstof voor de vitamine C. Deze vorm van vitamine C werkt daarom veel beter dan uitsluitend de L-ascorbinezuur.
Wij spreken dan niet meer over vitamine C maar over het C-complex.

Enkele van de paar honderd processen die vit. C doet in ons lichaam:

  • Vervaardiging van collageen, belangrijk voor de aanmaak van een eiwit dat nodig is bij de vorming van bindweefsel, botten en kraakbeen, en gezond weefsel van de bloedvaten.
  • Een tekort zorgt voor aderverkalking.
  • Vervult een grote rol in het weerstandssysteem o.a. voor de witte bloedlichaampjes.
  • Het bevordert de aanmaak van interferon, tegen infectie ziekten, ook kanker de natuurlijke afweer tegen kanker is interferon.
  • Gaat ook de vorming van nitrosaminen (kanker verwekkende stoffen) tegen.
  • Is de meest effectieve anti-oxydant.
  • Maakt vijandige stoffen (b.v. pesticiden) onschadelijk.
  • Is betrokken bij de vorming van cortison en adrenaline.
  • Is betrokken bij de vorming van hemoglobine (rode kleurstof in het bloed waardoor het bloed zuurstof kan opnemen).
  • Verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
  • Werkt als een natuurlijk laxeermiddel.
  • Bevordert de opname van mineralen.
  • Vervult een rol bij de omzetting van diverse stoffen.
  • Geneest wonden, verbrandingen e.d.
  • Versnelt ieder genezingsproces na een ziekte of operatie
  • Vermindert het ontstaan van bloedproppen in de aderen.
  • Een natuurlijk vocht afdrijvend middel.

Heel veel info hierover is te vinden op http://www.walthers.nl/

Vitamine C en nierstenen:

Vitamine C veroorzaakt nierstenen. Dat is een vaak gehoorde kreet. Echter, onderhand is deze bewering achterhaald. Tal van onderzoeken zijn gedaan, waaruit bleek dat vitamine C in het geheel geen nierstenen veroorzaakt. Een goed argument blijft altijd dat in Amerika gedurende nu al tientallen jaren er veel mensen zijn die dagelijks grammen vitamine C tot zich nemen, en dat het voor komen van nierstenen niet is toegenomen. Deze waarneming wordt ondersteund door weer eenĀ  onderzoek dat gepubliceerd is in de Journal of Urology (1996;155:1847). Het onderzoek is uitgevoerd door een team van de Harvard Medical School. Dit groots opgezet epidemiologisch onderzoek onder 45.251 mannen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg heeft nu hopelijk de genadeslag gegeven aan de hardnekkige mythe. Het onderzoek wees uit dat er geen enkel verband was met de vitamine C-inname. Zelfs niet wanneer specifiek werd gekeken naar de groep mannen die meer dan 1500 mg vitamine C per dag binnenkreeg. Volgens de onderzoekers is een groot deel van het misverstand in de wereld gekomen door onbetrouwbare meetmethoden van oxalaat. Zo zouden de hoge concentraties oxalaat die in de urine worden gevonden na inname van hoge doses vitamine C pas in het laboratorium worden gevormd, tijdens de meting.
De reguliere geneeskunde is wat sceptisch over het gebruik van vitamines, de doktoren zeggen al gauw dat het niets uitmaakt of je het slikt of niet.
Mijn advies is, slik veel vitamines, of wel in ieder geval genoeg omdat je met een laesie meer nodig hebt dan een valide.

Zelf slik ik sinds dat ik m’n laesie heb ongeveer 4-5 gram p/ dag, en wanneer ik eens een ontsteking heb dan gebruik ik om het uur 1 gram, met een glas water wegspoelen. Zorg ook voor voldoende beweging in de frisse lucht. Zuurstof is een belangrijke weerstand-“voeder”. Wees matig met koffie, thee, alcohol, en tabak.
Wilt u meer kennis nemen van wat vitaminen in uw lichaam doen, neem dan kontakt op met een orthomoluculair voedingsdeskundige.

Cranberrysap (Terschelling).

Het is een bramensoort die daar ooit is aangespoeld en sindsdien wordt gekweekt.
De juiste sap is de Cranberry Classic (rood) waarvan u 300 ml. per dag moet drinken, zo’n 2 glazen p/dg. In de cranberry zitten gecomprimeerde tannineverbindingen, die verhinderen dat de darmbacterie escherichia colli zich vast zet in de nieren, blaas of urinewegen. Bovendien zijn er volgens verpleegkundigen en artsen sterke aanwijzingen dat het drinken van cranberrysap de urine reukloos maakt. Een ander voordeel is dat deze bes maar weinig calorieen bevat en rijk is aan vezels en vitamine C. Een hoog vitamine C gehalte versterkt weer de weerstand van het lichaam.
Er is ook nog een andere smaak; Cranberry Blackcurrant (paars). Deze is te gebruiken, maar dan moet u de dubbele hoeveelheid per dag innemen.
Voor verdere informatie: Cranberry Informatiepunt, Postbus 189, 2250 AD Voorschoten. Tel:071-560 20 85 E-mail: info@cranberries.nl.

Hier een bedankbrief van een oudere mevrouw met een laesie die ook meer vit. C is gaan gebruiken:

Beste Jan, je hebt mij aangeraden, vit. C, tegen de blaas ontsteking, dat heb ik ter harte genomen en heb nooit meer een ontsteking gehad.
Eerst nam ik 15 pillen van 1 gram, maar ben nu afgezakt tot 10 pillen en het gaat goed

Ik zit ook op social media,

volg mij hier!