Spasme

Uitleg over spasme, ofwel onwillekeurige spiertrekkingen.
Ook spasmen kunnen een stempel zetten op het dagelijkse leven. Spasmen geven mensen vaak het gevoel dat het lichaam een eigen leven gaat leiden. Het is voor velen frustrerend dat ze zich niet tegen de spasmen kunnen verzetten, hierdoor nemen ze namelijk vaak nog toe.

Veel mensen in de samenleving weten weinig van het verschijnsel dwarslaesie, laat staan van de spasmen die hier het gevolg van kunnen zijn. Als iemand spasmen vertoont is dat voor hen natuurlijk moeilijk te plaatsen. Hierbij speelt ook mee dat velen denken dat mensen in een rolstoel ook geestelijk niet in orde zijn. Het beeld van een spastische aanval draagt hier aan bij. Het kan dan ook voorkomen dat deze mensen, mensen in een rolstoel gaan mijden.

Spasmen zijn onwillekeurige spiertrekkingen die bij dwarslaesies door het gehele verlamde gedeelte van het lichaam voorkomen en vooral in de benen.

Als men het bv in de benen heeft veroorzaakt dit vaak een reaktie ook in de rest van het lichaam, soms zo erg dat je door de buikspieren uit de rolstoel geworpen kan worden. Of wanneer men in bed ligt en men raakt de benen aan, dat ze dan gaan trillen en bewegen, dit kan soms wel 5 minuten of langer aanhouden.

Of wanneer men slaapt, dat men door de spasmen wakker wordt.

Soms heeft men bij de spasmen ook veel pijnscheuten in het lichaam.

Al met al niet iets wat men graag wil hebben.

Heeft men een slappe laesie dan heeft men er over het algemeen weinig last van.

Over het algemeen probeert men de spiertrekkingen te onderdrukken met medicamenten, maarrrrrrrr, dit heeft ook weer z’n nadelen. O.a. men wordt er duf van en wat meer vergeetachtig of slapper en minder goed voor de nieren.
Over de diverse medicijnen
Spasme
Als Lioresal e.d. niet meer helpt zou je ook eens Rivotril kunnen proberen.
Rivotril (Clonazepam) is een anti-epileptisch medicijn, heeft een sterk
dempende remming op abnormale prikkels.
Het middel is verwant aan het bekende Valium (Diazepam) en vele andere
vergelijkbare preparaten die vooral voor spierverslapping en
angstonderdrukking worden gebruikt. Het spier prikkeldempende effect van
Rivotril is sterker en de spierverslapping minder. Bij verschijnselen als
maagklachten en overgevoeligheid komen in de praktijk nauwelijks voor.
Ook te gebruiken tegen pijnlijke tintelingen.
Door optredende sufheid is gebruik overdag vaak ongewenst. Mogelijk dat bij
langdurig gebruik ook de bloedspiegel verhoogt wordt waardoor futloos heid
optreedt, dus niet te lang achter elkaar gebruiken.
Doseringen boven de 2 miligram geven te veel sufheid voor overdag.
Sirdalud 6mg heeft veel minder bijwerkingen als lioresal(baclofen). Dus ook wel iets om uit te proberen.

Over de Baclofenpomp
Bij sterke spasmen kan men ook een pompje onder de huid aanbrengen. Het pompje heeft een doorsnede van ~7 centimeter en bestaat uit een reservoir voor het medicijn, een pompmechanisme, een batterij en een elektronische module voor de besturing. Baclofen wordt in het reservoir van de pomp opgeslagen. De toegang tot het reservoir voor het door de huid (“percutaan”) inbrengen van baclofen wordt gevormd door een zelfsluitend siliconen septum. Vanuit de pomp worden de gewenste kleine hoeveelheden baclofen via een katheter in de vloeistof rond het ruggenmerg afgegeven. De hoeveelheid geneesmiddel die wordt afgegeven wordt m.b.v. een computer van buiten af ingesteld. Als de batterij van de pomp leeg raakt moet deze d.m.v. een operatie worden vervangen (niet de katheter).ook te bekijken op deze link.

Ervaringen van mensen met een dwarslaesie.

Vanuit het revalidatiecentr. kreeg ik al gelijk spierverslappers toegediend maar door de aanhoudende slapheid e.d. ben ik hiermee opgehouden, ongeveer afgebouwd over een periode van 2 maanden.

Ben meer gaan bewegen en sporten zodat het bloed wat meer in de benen kwam. Sindsdien heb ik geen hinderlijke last meer.

Jan P

Ik zit ook op social media,

volg mij hier!