FINANCIEEL en PGB

Ter info

Als je een laesie hebt komen er heel wat financieele zaken om de hoek kijken, eigenlijk zou je wanneer je gehandicapt raakt een grote zak geld moeten krijgen om er alles van te kunnen betalen. Veel is liefde werk. Nu heeft de overheid hier wel een aardig potje voor, nl de PGB ‘persoonsgebonden budget” hier mee kun je dan iedereen betalen die iets voor je doet. In veel gevallen doet de partner alles, nu in zo’n geval kun je dan je partner betalen voor haar of zijn diensten, hij of zij verdiend hiermee een maandsalaris.
geld

Hoogte vergoedingen als je uit het revalidatiecentr. komt. Deze bedragen waren nog redelijk, maar inmiddels is het allemaal heel anders geworden. Ook via andere kanalen, nu via de zorverzekeraar of de gemeente met WMO

Hier een link naar alle veranderingen.

van de VGZ

PGB en vergoedingen

De PGB is echt fantastisch, gewoon om toch je dagelijks dingen te kunnen doen zonder dat je de hele dag met je handicap bezig bent.

Heb je ook iemand die je steeds helpt? Steeds achter je staat? Overal met je meegaat? Iemand die je steeds kunt roepen, zo van, kun je dat even voor me pakken enzo.
U kunt zo iemand belonen, een maandsalaris geven, d.m.v. de PGB.

Het idee voor de PGB komt vooral voort uit Independent Living, een beweging die kwam overwaaien uit de VS. Een groepje gehandicapten kende elkaar. Niemand weet meer wie op het idee van het pgb kwam, dat ontstond gaandeweg. Erica Terpstra heeft het vervolgens politiek mogelijk gemaakt. Theo Zwetsloot heeft zijn aandeel geleverd. De ereleden van Per Saldo, Annemie Pisters en Trudy van Helmond en Lies van de Loo waren er ook al vanaf het begin bij. Als je mij vraagt wie de belangrijkste rol in het geheel heeft gespeeld, een doorslaggevende, dan is dat Aline Saers.

Mocht u het moeilijk vinden om PGB aan te vragen, mail me en wij helpen u met aanvragen, mailto:  jan@dwarsleet.nl
De meeste mensen met een laesie krijgen zo’n 5 tot 40 uur p/ week vergoed, dit is in de 1e plaats afhankelijk van hoe hoog je de laesie hebt maar nog meer afhankelijk hoe goed je je zorg kunt verwoorden. En in de 2e plaats is het ook weer afhankelijk van welke ambtenaar beoordeelt je. De 1 krijgt 50,- p/maand en de ander met dezelfde laesie 3000,–. Dus heel belangrijk om alles wat een ander voor je doet, goed te verwoorden.

103-0307_IMG
Mooie site’s hierover
Op onderstaande site heel veel info maar ook download formulieren in word om bv een aanvraag in te dienen bij het CIZ.

 

www.pgb.nl

www.pgb-vg.nl


http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2015/persoonsgebonden-budget-de-zorgverzekeringswet-vanaf-2015
meer keuze.nl
persoonsgebonden budget – ministerie VWS
www.ciz.nl Dit is de site waar je de indicatie voor PGB kunt aanvragen.
Mocht je geen goeie of leuke herindicatie hebben gehad, dan kun je dat opgeven op deze link.

Ik zit ook op social media,

volg mij hier!