Sport

wheelchair

Waarom sporten?
ExerciseEquipment[1].jpg
Zit je in een rolstoel en moet je ook nog gevaarlijke dingen doen. Zulke dingen zei men vroeger, tegenwoordig is het eigenlijk een must, juist als je in een rolstoel zit, om ook een beetje de bloedsomloop te stimuleren van die delen welke niet meer aktief zijn. Maar ook de opname van zuurstof in het lichaam is een belangrijke factor. Daarom is het belangrijk bij sporten om de ademhaling goed in de gaten te houden, goed in en uitademen. Welke sporten zijn er voor de rolstoeler, en wat hebben we er voor nodig.

Binnensport (Indoor)

Quad rugby voor de neklaesie.
Tennissen
Basketbal
Zwemmen en duiken met apparatuur
Karten
Rolstoeldansen
Softbal
Bowlen

Buitensport (Outdoor)

Tennissen
Zwemmen
Duiken
Kanoeen
Windsurfen
Wheelen
Fietsen
Motorcross met een vierwiel
Quadrijden
Boogschieten
Golfen, in Zeeuws Vlaanderen schijnt dat te kunnen
Zeilen
Karten
Zweefvliegen, in Schotland kan het

Wintersport

monoski Skieen, tot thorecal 4 kun je redelijk met een zitski (monoski) overweg, met een hogere laesie kom je meer in de bobslee de swingbo, of de biski.

Rolstoel.

Die kennen we natuurlijk allemaal.

Click on wheeler strandwiel

Een eenwielig hulpstuk wat je heel makkelijk voor op je rolstoel klikt, je voor wieltjes gaan van de grond en je rijdt op drie wielen, voordeel is dat je makkelijker en sneller kan, zeker over ongelijk terrein zoals een bospad of grasveld, doordat het voorwiel groter is, het stuur staat vast met een veer, dus wanneer je niet stuurt blijf je automatisch recht rijden, net als bij de wheeler. Voordeel ten op zichte van een wheeler is je hoeft geen transfer te maken, je kan ook met een hand aandrijven, en het is makkelijk mee te nemen doordat het heel compact is. Doordat het erg stabiel is kun je heuvelaf ook grote snelheden behalen. In combinatie met strandwielen kun je ook in het zand aardig vooruit komen. Voor wandelingen met anderen ideaal.link naar meerdere foto’s van de klikon.

wheeler2Wheeler

Een driewiel speedrolstoel, met een groot wiel voor, heel licht uitgevoerd en heel laag, de geoefende wheeler kan er snelheden van 35km mee halen. Gaat sneller dan de click on wheeler, uitstekend voor marathons.

jan1Snorwheeler

Hetzelfde als boven maar dan met een snormotortje. Kan tot een km of 20. Heel makkelijk in heuvelachtig of ruw terrein. Rijdt op benzine. Makkelijker mee te nemen in de auto dan een elektrische stoel.

Bromwheeler

Op het ogenblik zijn we bezig om een bromwheeler te maken, je klikt hem ook aan je stoel en je kunt 45km per uur, en met een grove band kun je er ook mee crossen.
rolbike

Rolstoel fiets

handbikeEen eenwielig hulpstuk met handtrappers en een ketting naar het voorwiel, dit kun je ook aan je rolstoel klikken monteren. Hierin heeft men zo’n 6 verschillende type’s of fabricaten. De meeste zijn uitgevoerd met 7 tot 24 versnellingen, vaak een versnelling in de naaf met nog een derailleur.

Basketbal

Quadrugby rolstoel. Op drie of vier wiel rolstoel die aan de voorzijde met metaal wat afgeschermd gemaakt is zodat wanneer je tegen elkaar botst, je niet je benen bezeert.

Tennis rolstoel

tennisLichte rolstoel, licht uitgevoerd met enorm schuinstaande wielen (camber) hierdoor draai je heel makkelijk. De meeste dwarsleten komen de baan op met 2 rolstoelen, heel lastig natuurlijk, 1 ADL stoel en de tennisstoel. Hierbij ook, hoe hoger je laesie hoe meer je jezelf vast moet sjorren, om toch een beetje rompstabiliteit te genereren.

Swingbo

Een polyester bakje met een verend onderstel, gemonteerd op 2 speciale ski’s, de ski’s kunnen in de bochten bewegen ten opzichte van het bakje waar je in zit, hierdoor ga je heel makkelijk door de bochten. Ook hier, in je handen de krukski.Ook neklaesies kunnen hiermee de berg af.

Monoski

monoskiOok wel zitski genoemd. Een polyester bakje met een verend onderstel, gemonteerd op een normale ski en in je handen een krukski, hoe hoger je laesie hoe meer je vastgesnoerd moet zitten in je bakje, liefst tot boven je laesie, daar je heel goed de bewegingen van de ski moet kunnen aanvoelen. Ankerliften en stoeltjesliften gaan het makkelijkst.

Bobslee

Een polyester bak, gemonteerd op 2 speciale ski’s die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen d.m.v. een stuurstang die je met je handen van voor naar achter kunt bewegen.Ook hiermee kun je met een neklaesie makkelijk de berg mee af.

Quad

quadIs een vierwiel brommer, met dikke banden waar je mee door ruig terrein kunt, bossen ofwel de landerijen door of het strand mee kan verkennen.

Jutter

Is van PVC dus licht, rijdt op ballonbanden en is op verschillende stranden te huur.

Strandwielen

met strandwielSamen met de click on wheeler is het makkelijk te gebruiken, gemaakt van licht materiaal, verbreedt de wielen 12cm, aan te brengen op de wielen met klittenband en je kunt je redelijk verplaatsen in het zand.

Rolstoel schermen.
Een heel mooie sport.

filmpje over schermen

>

Karten

Sinds enige tijd is er staan er bij 2 kartbanen een aangepaste kart, bij Delta-Racing in Zierikzee, deze heeft volledige handbediening het spreekt voor zich dat je wel over een goede handfunctie moet beschikken. Je kunt de kartbaan vinden aan de Deltaweg te Zierikzee.
Bij Speedworld in Emmen staat een aangepaste kart met gas/rem schijf, hiermee kunnen ook hoge laesies van het kartplezier genieten.

weetjes nieuwtjes

De rolstoelvierdaagse is ook altijd een sportief, leuk en enerverende happening, we hebben er een in Delden vlakbij Enschede en een in Diever Drenthe, allebei gelegen in een prachtig landschap, en als je daar dan zo’n 15-30-50km doorheen rijdt dan krijg je d’r toch wel zin in.
Opgeven voor de vierdaagse in Delden, eind Juli meestal tel: 030-2288712 / 074-3766363
Opgeven voor de tweedaagse in Diever, tel: 0521-591748 / 0521-592661

Wegwijzer aangepast sporten. Nebas tel: 030-2803286

 

Ik zit ook op social media,

volg mij hier!