Als dwarslaesie ben je vaak zelf al de specialist!

september 10, 2009

dwarslaesie

images.jpgAls ervarings deskundige en als partner van iemand met een laesie, ben je vaak als een medisch specialist zonder opleiding. De verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt drukt loodzwaar op onze schouders. Maar erkenning van ons specialisme blijft vaak uit.’ Over een ‘gewapend bondgenootschap’ tussen deskundige en professional.
In de loop der tijd heb ik geprobeerd kennis en vaardigheden te ontwikkelen om zo goed mogelijk voor mijzelf te kunnen zorgen. Enerzijds vind ik deze eigen deskundigheid noodzakelijk. Ik ben verantwoordelijk niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn omgeving, en signaleer dus als eerste veranderingen. Ik zorg ervoor dat ik een specialist van mijn eigen, mezelf word. Als ik dit niet zou doen, blijf ik in gebreke en bied ik niet het beste voor mijzelf, zo voelt het tenminste.
En als ik dan bepaalde dingen uitleg en vraag of het mogelijk is aan een dokter of therapeut dan staan ze je soms raar aan te kijken en zeggen ze dat het niet kan. Nou ja.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

2 Responses to “Als dwarslaesie ben je vaak zelf al de specialist!”

 1. wim Says:

  Ja en als je dan om een redenen in het ziekenhuis komt en de artsen luisteren niet naar je en je partner dan moet je het bijna met de dood bekopen.
  Zoals ik zelf pas mee gemaakt heb.
  Ik voelde mij al een paar dagen niet lekker,braken en een heel raar iets ik heb er geen woorden voor.En omdat ik de pijn vanaf mijn borst niet meer voel is dat heel vervelend in dit geval.
  De doktoren in het ziekenhuis (ik ben met de zieken wagen naar het ziekenhuis vervoerd) zo ziek was ik,luisteren helemaal niet naar mijn klachten.En mijn vrouw al verschillende keren verteld hij voelt het niet,maar ze besteden er heel weinig aandacht aan.Het was niet urgent genoeg,dus ik de zaal op moest wel blijven.De hele nacht wee ontzettend ziek geweest,de ontlasting kwam er aan de boven kant uit.
  Maar er ging nog geen belletje rinkelen,tot dat ik helemaal weg viel het was intussen morgen.Met spoed mijn vrouw gebeld de verpleging en ik met spoed naar de IC,waar ze mij aan de apperatuur legde.Mijn vrouw inmiddels daar en mijn 2 zonen,en ze hadden het erover om mij maar open te maken en te zien wat eraan de hand was.Ze wilden mij al opgeven na een halve dag,niet urgent genoeg zoals de arts zei was bijna mijn dood.
  Na de operatie waarbij ze de knoop uit mijn darm hebben gehaald en een matje rondom de darm hebben gelegd heb ik nog 5 weken in het ziekenhuis gelegen waarvan 4 weken aan de apperatuur op de IC.
  En daar wil ik mee zeggen dat er helemaal niet geluisterd wordt naar mensen met een dwarslaesie door de doktoren die het allemaal zo goed weten.
  Niks weten ze en in het ziekenhuis heeft de verpleging ook nergens verstand van,mijn vrouw moest mij daar komen verzorgen.
  Darmspoelen nooit van gehoord dan zit je in de verpleging,een tillift geen goede aanwezig in het ziekenhuis.Dus die van thuis mee gebracht het is heel treurig als je met een dwarslaesie in een ziekenhuis terecht komt.Ik hoorde het al vaker maar heb het nu zelf ondervonden.

 2. Jan Naber Says:

  Hallo Jan.
  Ik las net dat stukje op de site van ,,je bent zelf specialist”.Heb jij dit ook zelf gehad in het ziekenhuis of is je dat verteld door iemand anders.
  Ik hoop dat het weer allemaal goed is gekomen als je het zelf bent geweest.
  Er zit echter wel een kern van waarheid in want er is veel onkunde op het gebied van zulke patienten.
  Hoe gaat het verder nu met je ik hoop van goed en wens je fijne kerstdagen.
  Groeten:Jan Naber.( Drenthe )