november 10, 2009

0 comments

Deelnemers gezocht voor het onderzoek: zitskie
zitski2.jpg

Geachte heer/mevrouw,

Graag wil ik uw aandacht vragen voor een onderzoek dat zal worden uitgevoerd vanuit de vakgroep Revalidatiegeneeskunde van de Universiteit Maastricht in samenwerking met:
– Adelante Zorggroep, voorheen Stichting Revalidatie Limburg (SRL) in Hoensbroek,
het St. Laurentius ziekenhuis

– in Roermond en
– de Norwegian University of Sports and Physical Education in Oslo, Noorwegen.
De titel van het onderzoek luidt: ‘Validering van de Test-Tafel Test voor zitskieen.zitski4.jpg

Wat is het doel van het onderzoek?

Tijdens de Paralympische Spelen strijden sporters met verschillende handicaps tegen elkaar. Om wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen worden de sporters ingedeeld in verschillende klassen, afhankelijk van de handicap van elke deelnemer. Om dit goed te kunnen doen is een eerlijk indelingssysteem noodzakelijk. Gedurende de jaren is gebleken dat de oude indelingsprocedure niet altijd tot de juiste indeling van sporters in klassen op basis van handicap leidt.

Het onderzoek richt zich op een nieuwe indelingstest voor deelnemers aan het Paralympische onderdeel Nordic zitskieen. Deze test heet Test-Tafel Test of TTT. Met behulp van de TTT wordt bepaald hoeveel een sporter beperkt wordt door zijn/haar (lichamelijke) handicap. Deelnemers aan de zitski sport zijn bijvoorbeeld mensen met een aandoening van het ruggenmerg of met een hersenletsel en personen met een amputatie aan een of beide benen.

Dit onderzoek heeft als doel de nieuwe test (TTT) te toetsen aan een zogenaamde gouden standaard. Daarnaast wordt bekeken of herhaalde afname van de test door 2 verschillende personen dezelfde uitkomsten oplevert. De gouden standaard is gebaseerd op metingen van de zitbalans. Echter, de apparatuur die hiervoor nodig is, is duur en kan niet bij ieder sportevenement ingezet worden. Deze zal daarom alleen gebruikt worden om te controleren of de TTT daadwerkelijk een goed beeld geeft van de functionele beperkingen van de sporter.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek wordt op 2 verschillende dagen uitgevoerd. De eerste dag bent u ongeveer 1 uur bezig. Op de tweede dag bent u ongeveer 2 uur bezig, inclusief pauzes.

Bij uw eerste bezoek (dag 1) zal aan u informatie gevraagd worden over de volgende onderwerpen: leeftijd, lengte, gewicht, datum van letsel c.q. operatie, hoogte van het letselniveau (in geval u een dwarslaesie heeft), reden en datum van amputatie (in geval u een beenamputatie heeft ondergaan), lengte van de revalidatieperiode, gebruik van hulpmiddelen, beroep, sport en vrijetijdsbesteding. Ook worden spierkracht, gevoel, maximale bewegingsuitslag, balans en coordinatie getest.
Hierna wordt de TTT afgenomen. Hierbij zit u comfortabel, met gebogen knieen (zover dit mogelijk is), op een testtafel die bekleed is met kussens. Het tafelblad bevindt zich ongeveer 5 cm boven de vloer. U zit dus bijna op de vloer. Twee banden over uw benen zorgen ervoor dat u stevig zit. Om u heen zijn zachte kunststof matten gelegd ter veiligheid. Vervolgens wordt u gevraagd zo ver mogelijk voor-, achter-, en zijwaarts te buigen zonder uw evenwicht te verliezen. Ook zal u gevraagd worden links- en rechtsom te draaien. De handen worden in de nek of op de borst gehouden. Deze bewegingen zijn bedoeld om uw zitbalans te testen.

Het resultaat van deze metingen is een score die leidt tot indeling in een subklasse (A t/m E) volgens het TTT indelingssysteem. Deze testonderdelen wordt 2 maal uitgevoerd om te kijken of verschillende beoordelaars ook bij dezelfde score uitkomen.

Bij uw tweede bezoek (dag 2) neemt u opnieuw plaats op dezelfde testtafel. Echter, dit maal worden geen banden gebruikt over uw benen. U wordt eerst gevraagd enkele malen zover mogelijk voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts te reiken zonder dat u uw evenwicht verliest. Daarna wordt u gevraagd dit te herhalen, maar nu iets verder te reiken, waardoor u uw evenwicht wel even verliest. Rondom u liggen dikke matten. U mag zich uiteraard ook opvangen daarna! De bewegingen lijken meer op omrollen vanuit zit.

Gedurende alle testonderdelen op dag 2 wordt uw zitbalans gemeten met behulp van een zogenaamd krachtenplatform onder de testtafel. Een krachtenplatform is een soort veredelde weegschaal waarmee krachten gemeten kunnen worden. Van deze meting merkt u zelf helemaal niets. Om de balansgegevens beter te kunnen beoordelen, worden ook video-opnames gemaakt van de bewegingen. Deelname aan het onderzoek houdt in dat u toestemming geeft aan de onderzoekers om de videobeelden te bekijken voor het onderzoek.

Tussen de tests door zal er voldoende tijd zijn om te rusten, zodat vermoeidheid wordt voorkomen. Als alle opdrachten een keer uitgevoerd zijn, krijgt u een half uur pauze voordat de testprocedure nogmaals doorlopen wordt.

Uit praktische overwegingen wordt het onderzoek uitgevoerd in het bewegingslaboratorium van Adelante Zorggroep te Hoensbroek. In november 2009 starten de eerste metingen.

Wie kunnen deelnemen aan het onderzoek?
Het onderzoek richt zich uitsluitend op mensen met een dwarslaesie, mensen met een hersenletsel, of mensen met een amputatie aan een of beide benen. Deelnemers dienen ouder te zijn dan 18 jaar en langer dan een jaar klaar te zijn met revalideren. Verder mag geen sprake zijn van drukwonden of ernstige problemen aan hart of bloedvaten. U hoeft zelf geen zitski-sporter te zijn. Aan dit onderzoek zullen uiteindelijk 60 mensen deelnemen.

Hebt u interesse om deel te nemen?
Hebt u interesse om aan dit onderzoek deel te nemen, kunt u contact opnemen met ondergetekende, dr. H. Seelen. U kunt ook een e-mailbericht met uw adresgegevens sturen naar het volgende e-mailadres: tttstudie@gmail.com
Een informatiebrief over het onderzoek zal u dan zo spoedig mogelijk toegezonden worden.

Met vriendelijke groet,

dr. H.A.M. Seelen drs. D. Pernot
Senior Onderzoeker Revalidatiearts
Vakgroep Revalidatiegeneeskunde St. Laurentius Ziekenhuis
Universiteit Maastricht Mgr.Driessenstraat 6
en 6043 CV Roermond
Coordinator Onderzoek tel: 0475- 38 22 22
Adelante Zorggroep
Zandbergsweg 111
6432 CC Hoensbroek
tel. 045-5282358

Over de schrijver JanP


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}